Inzichtmeditatie

Inzichtmeditatie, is in feite niks meer en niks minder dan zitten in aandacht voor datgene wat zich in het hier en nu in jou aandient. Dit wordt ook wel Vipassana-meditatie oftewel inzichtmeditatie genoemd. Door middel van het beoefenen van inzichtmeditatie kun je leren om op een directe en ongekleurde manier ervaringen in jezelf te observeren. Hierdoor kan een helder en bevrijdend inzicht ontstaan in hoe je als mens in elkaar zit en hoe je op een vaardigere manier om kunt gaan met de hectiek van alle dag. Door middel van het beoefenen van inzichtmeditatie kun jij je bewust worden van in het dagelijkse leven vaak onbewuste processen in jezelf op zowel mentaal, fysiek, emotioneel en zintuigelijk vlak.

Het is een proces van thuiskomen bij wat zich nu in en/ of aan je voordoet. Het is een vriendelijke interesse naar jezelf toe om waar te nemen wat zich van moment tot moment in of aan je voordoet zonder dat je dit hoeft te gaan analyseren, reflecteren of (ver)oordelen van wat waargenomen wordt. Uiteindelijk is het mogelijk om in alle dagelijkse levensactiviteiten en bij alle veranderingen van het leven opmerkzaamheid te ontwikkelen. De beoefening van inzicht- of mindfulnessmeditatie biedt een weg naar bewustwording, gezondere manier van stresshantering en inzicht in jezelf.

Mediteren kun je leren en komt vaak niet overeen met de gedachte die men heeft over mediteren, daarom is het altijd mogelijk om vrijblijvend een meditatiebijeenkomst te bij te wonen.