Yin Yoga

Bij yin yoga draait het vooral om het verjongen van het fysieke en mentale lichaam door een bepaalde reeks yoga houdingen gedurende 3 tot 5 minuten aan te houden.
De focus tijdens yin yoga is meditatief en naar binnen gericht. Doordat de poses langere tijd aangehouden worden krijg je de kans om op je eigen tempo in de houding te komen. Hierdoor kun je het lichaam beter aanvoelen en observeren tijdens de oefening. Omdat elk lichaam anders is kan er gebruik gemaakt worden van ondersteunende kussens zodat je comfortable voor langere tijd in een houding kunt blijven. Je hoeft niet lenig te zijn om yin yoga te beoefenen.

Tijdens deze vorm van yoga wordt (in tegenstelling tot andere vormen van yoga) het parasymphatisch zenuwstelsel (oftewel je rempedaal) gestimuleerd. Het parasymphatisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beinvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
Normaal gesproken zijn het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in balans. Over het algemeen worden inspanning en stress namelijk afgewisseld met ontspanning en rust. En een balans van deze zenuwstellen zorgt ervoor dat wij ons aanpassen op de omgeving en zorgt voor balans in lichaam en geest.

In de huidige maatschappij lijkt het van belang om het altijd maar druk te hebben. We moeten van alles doen en krijgen de hele dag door prikkels. Het is niet gek dat we daardoor ook met stress te maken krijgen. Wanneer we stress ervaren, doen we een beroep op het sympathische deel van het zenuwstelsel. Er ontstaat een overmatige activiteit – langdurige stress veroorzaakt daarom het te lang inschakelen van de sympathicus. Deze kan niet worden uitgeschakeld, waardoor de parasympathicus uitgeschakeld is en onvoldoende tegenwicht kan bieden. Er ontstaan stressklachten, omdat het stresssysteem overbelast is. Houdt dit lang aan? Dan is er sprake van chronische stress, of zelfs een burnout.

Fysiek werkt yin yoga goed op de dieper gelegen lichaamsweefsels, bindweefsel, ligamenten(band van bindweefsel om een gewricht) en pezen, het verbeterd de flexibiliteit en de bloedsomloop. Yin yoga is o.a. heel geschikt bij sporters met verkorte spieren, fibromyalgie (of andere reuma en spiergerelateerde aandoeningen), whiplash klachten, stress en of burn-out gerelateerde klachten, rug- nek- en schouderklachten en voor mensen die op zoek zijn naar diepere vorm van ontspanning zowel in lichaam als geest.  
Tijdens de poses heb je veel ruimte om gedachten en gevoelens te observeren vanuit een vriendelijke houding naar jezelf. De wijsheid die je in deze ruimte vindt, kun je weer mee de dag innemen en zelfliefde vergroten.

 

yincertificaat