Hatha Yoga

Een van de meest traditionele en bekendse yogastijl is Hatha Yoga. Het oorspronkelijke doel van Hatha Yoga is om volledig comfortabel te zijn in een yoga houding, zonder mentale of lichamelijke spanning. Hatha Yoga is de oudste yogastijl en de basis waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen.
Het is fysiek een intensievere Yoga stijl in vergelijking met de Mindful Yoga en Yin Yoga.
Bij regelmatige beoefening en herhaling past lichaam en geest zich aan de houdingen aan en accepteren ze de spanning. Op deze manier hebben asanas (yoga houding) hun maximale effect in lichaam en geest.
Asanas is de beoefening van yoga poses. Het betekent stabiele, comfortabele houding.

Door yoga te beoefenen vanuit aandacht, en op deze manier de grenzen van het eigen lichaam te onderzoeken, leert de geest zich richten op verbinding met het lichaam. Dit verhoogt het lichaamsbewustzijn en de kennis van het eigen lichaam van de yogabeoefenaar, waardoor de basis gelegd wordt voor een beter algeheel welbevinden. 

Oorspronkelijk werd yoga enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. De klasieke Hatha Yoga asanas zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Over de jaren heen werd Hatha Yoga steeds populairder en werden er moderne yoga poses ontwikkeld. Deze moderne houdingen werken meer op het externe lichaam, zoals de spieren, met als doel sterk en fit te worden. Hatha Yoga word gekarakteriseerd door de beoefening van asanas die stabiel en comfortabel zijn voor een bepaalde duur.

registratiecertificaat